Hembakad tårta



Hembakat är så mycket godare än köpetårtor eller bullar. Den tårtan jag bakade till min mans födelsedag gjorde jag från grunden men fuskade med pulver vaniljsås till fyllningen. Lite fusk när man har bråttom är ok.

Här kommer receptet:

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant i ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker, vaniljsocker vitt och poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kakan kalna. Den går bra att frysa och ta fram då du ska göra tårtan.

Dela tårtbotten i tre delar. Lättast är det att dela då den varit fryst så att den inte smular. Jag brukar skära runt om med en brödkniv och sedan dra rakt igenom med en sytråd.

Jordgubbsmousse

  • 200 gram jordgubbar
  • 0,75 dl socker
  • 4 blad gelatin
  • 2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min. Koka upp jordgubbar och socker och låt det småputtra i ca 5 min. Ta bort kastrullen från plattan och använd en stavmixer för att mixa jordgubbarna till en slät puré. Krama ut gelatinbladen och smält ner det i den varma purén och låt det svalna nästan helt. Vispa grädden och vänd ner den i purén, låt den sedan stå i kylskåpet en stund.

GlassCremé

Här brukar jag höfta lite och gå efter smak. Vispa ihop vaniljcremé från förpackningen. Vispa grädden och vänd sedan ner grädden i vaniljcremén. Smaka av.

När du fyller tårtan så är det bra att använda en tårtring så att fyllningen håller sig på plats och inte rinner ut, låt ringen sitta på när du sedan ställer in tårtan i kylen. Jag fyller tårtan dagen innan och täcker den någon timme innan den ska serveras.

Min tårta täckte jag i brådrasket men jag gillar att ha god tid på mig då man även äter med ögonen. Ett tips är att täcka den med smörcremé och lägga över ett lock med sockerpasta. Det finns massor av olika varianter, endast tid och fantasi sätter begränsningarna.

En sak kan jag garantera, den är supergod och saftig. Inga torra tårtor här inte!

Enjoy!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.