Hembakat matbröd

Bröd går alltid åt och det godaste är hembakat. Vitt bröd som är gott att äta till soppan eller till barnens mellanmål.

Ingredienser:

 • 50 gram jäst
 • 5 dl mjölk
 • 50 gram smör
 • 2 tsk salt
 • 14 dl vetemjöl
 • 2 tsk vallmofrön

 1. Värm mjölk och smör i en kastrull till 37 grader. Smula ner jäst i en bunke och häll i vätskan. Låt  köksmaskinen röra om så jästen smälter.
 2. Häll i salt och en del av mjölet. Låt maskinen arbeta medan du häller i resten av mjölet och låt den blanda i 5 minuter.
 3. Lägg över en duk och låt degen jäsa i 30 min.
 4. Ta upp degen och knåda på ett mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg de på en smord plåt och låt de jäsa under duk i 30 min.
 5. Pensla med vatten och strö över vallmofrön. Skär sneda skåror. Ställ plåten i ugnen och grädda i 30 min på 175 grader  varmluftsugn och 200 grader utan varmluft.

Låt brödet svalna under bakduk i ca 15 min innan du skär upp det. Ett tips är att frysa in vitt bröd då det har en tendens att bli lite torrt. När du tinar brödet blir som nybakat ⭐️

Serveras med soppa och gärna med smör och ost på.

Bon appetit 

 

Författare: paula

Hej vänner, Paula heter jag och bor i Landvetter med min och våra tre barn. Jag har bloggat sedan 2013 och jag skriver dagbok, om design, mode och mycket annat. Mestadels handlar bloggen om min vardag och med allt som det innebär. Välkomna att följa mig här och på min facebooksida.

2 reaktioner till “Hembakat matbröd”

 1. Åh jag älskar också att baka! Ha i lite vetekross och kanske linfrön för något grövre konsistens. Mitt standardbröd nu för tiden har följande ingredienser: 5dl vatten, 25g jäst, 1tsk salt, ev 1 msk olja, 3dl grovt rågmjöl, 1-2 rivna morötter, 1dl pumpakärnor, 1dl linfrön, resten vetemjöl (jag mäter inte vetemjölet exakt). Av detta gör jag små ”bullar”. 🙂 testa om du vill!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.